Vroege Vogels

Bulderbos, Harm Niesen, Maashorst en overige radio-onderwerpen

  •  
12-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
Mary Louw van het Bulderbos

© Mary Louw van het Bulderbos - Fotograaf Henny Radstaak

In de uitzending van 14 juli 2019 zitten onder andere de volgende onderwerpen.

Bulderbos: 25 jaar verzet tegen groei Schiphol

Schiphol mag toch weer verder groeien, besloot minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Groei is toegestaan, op voorwaarde dat de hinder voor omwonenden teruggedrongen wordt. Intussen ligt aan het einde van de IJweg in Vijfhuizen, gemeente Haarlemmermeer, vlak langs de Polderbaan, het tastbaar bewijs van 25 jaar lang protest tegen de ongebreidelde groei van de luchthaven: het Bulderbos. De inmiddels 89-jarige Mary Louw was een van de mensen van het eerste uur. Zij hielp in 1994 mee in de organsiatie van het aanplanten van het protestbos.

Zomerportret Harm Niesen, boegbeeld van Faunabescherming

Wie regelmatig naar Vroege Vogels luistert kan het niet ontgaan zijn: Harm Niesen is een regelmatige gast. Inmiddels 75, maar onvermoeibaar als het gaat om de bescherming van ganzen, kieviten, dassen, herten, van alle natuur die bedreigd wordt door jacht of uitbreidingsplannen. Zijn eerste optreden bij Vroege Vogels was al in 1964, toen nog Weer of geen weer , n.a.v. een vogelreis op IJsland. Want met vogels is het allemaal begonnen.

Grazers brengen biodiversiteit in Maashorst

Wisenten, Exmoors en Taurossen, drie verschillende grazers brengen steeds meer diversiteit in het Brabantse natuurgebied De Maashorst. Uit onderzoek van studente Sarah Mahie, van de opleiding Toegepaste Biologie van de HAS in Den Bosch blijkt dat de grazers onder andere een stimulerende invloed hebben op de dassen in het natuurgebied. En vogelonderzoekers Jos van der Wijst en Toon Voets constateren dat ook broedvogels als de grauwe klauwier profiteren van de diversiteit die door de grazers wordt gecreëerd. Op het onderstaande filmpje uit één van de 'cameravallen' is een das te zien die zich eens even lekker uitrekt nadat hij aan het begin van de avond uit zijn hol is gekropen:

Fenolijn: bel 035-6711338.

Vlinders, libellen en enkele pas uitgevlogen jonge vogels zijn te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder een meerkoet, die het opneemt tegen een joekel van een snoek. Wie wint er? Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Meer over:

fenolijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.