Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Harlingen krijgt bellenscherm in kanaal tegen plastic afval

1 okt 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
harlingen-g9b3ab431e_1280

Harlingen

© Pixabay

In het Van Harinxmakanaal in Harlingen wordt een bellenscherm aangelegd, dat moet voorkomen dat plastic afval uit de stad in de Waddenzee belandt. De zogenoemde Bubble Barrier houdt ongeveer 85 procent van het plastic afval tegen, aldus het Waddenfonds, dat het grootste deel van de kosten voor het bellenscherm draagt.

Gordijn van luchtbelletjes

Een Bubble Barrier bestaat uit een geperforeerde buis op de bodem van een waterweg, waaruit een gordijn aan luchtbelletjes opstijgt. Schepen, vissen en andere waterdieren kunnen dat bellengordijn moeiteloos passeren, maar plastic deeltjes blijven hangen. Door de buis schuin op de stroming te plaatsen wordt het plastic naar de oevers van de waterweg gedreven, waar het gemakkelijk weggehaald kan worden. De bellenschermen zijn in Nederland voor het eerst gebruikt tijdens de zeer droge zomers. De bellengordijnen dienden toen om bij de zeer lage waterstanden zoet en zout water te scheiden.

Het bellenscherm tegen plasticvervuiling is getest in verschillende rivieren en kanalen, onder meer in de IJssel bij Kampen. Daar bleek dat de luchtbellen meer dan 80 procent van het plastic afval tegenhielden. Volgens het Waddenfonds komt het overgrote deel van de plastic soup in de Waddenzee vanaf de vaste wal in het natuurgebied terecht. Als de Bubble Barrier bij Harlingen een succes is, wordt de techniek mogelijk op meer plaatsen langs de kust toegepast.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar