Planten staan niet echt bekend om hun snelheid. Maar de venusvliegenvanger kan zijn kaakachtige bladeren binnen milliseconden sluiten. Bijna 250 jaar lang vragen wetenschappers zich al af hoe de plant dit toch doet.
Vleesetende plant
Venusvliegenvangers groeien aan de kust van North en South Carolina. De grond daar bevat weinig fosfor en stikstof waardoor er bijna geen planten kunnen groeien. Venusvliegenvangertjes overleven omdat ze de ontbrekende voedingsstoffen door het vangen en verteren van insecten binnen krijgen.
Hap en dicht
Als een onfortuinlijk vliegje in de val terechtkomt raakt het de gevoelige haartjes waarmee de bladeren begroeid zijn. Hap - en de val klapt dicht. Het beestje gaat paniekachtig spartelen om zich te bevrijden waardoor het nog meer haartjes raakt. De plant pakt hem nog vaster en tegelijk geeft hij spijsverteringsenzymen af om de prooi te verwerken.
Ploppers
De bladeren van een venusvliegenvanger werken op dezelfde manier als twee samengevoegde ploppers - het rubberen speelgoed dat in de lucht springt wanneer het onder spanning staat. De haartjes zetten bij contact met de vlieg een reactie in gang waardoor beide bladeren omklappen zoals de plopper in het filmpje. Hoe deze reactie precies werkt wordt nog steeds onderzocht.