Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Plooivlieswaaiertje kleurt rood

17 jan 2020
  •  
leestijd 1 minuten
plooivlieswaaiertjes_aangevallen_door_de_hangende_zwameter_5e1b619a9d631_large

Plooivlieswaaiertje

© Fotograaf Margr73t

Sommige foto's vallen op omdat ze een bijzonder verhaal vertellen. Fotograaf Margr73t maakte deze kleurrijke foto en zij vond de zwam wel op bloemetjes lijken, een soort bonte geranium. 
Eenmaal thuis vond ze - na flink wat speurwerk - op internet dat het hier niet om één maar om twee paddenstoelsoorten gaat. Ze schrijft: “Je ziet het - volgens soortenbank - een zeer zeldzame plooivlieswaaiertje (de witte paddenstoel) en de hangende zwameter (hier zichtbaar als een soort 'rode vlammetjes' op de witte paddenstoel). Zo leer je elke keer weer iets bij, wat is de natuur toch wonderschoon!”

Maar de Nederlandse Mycologische Vereniging stuurde ons een bericht dat de rode kleur ook veroorzaakt kan worden door de bacterie Serratia marcescens. De hangende zwameter en baceterie worden wel vaker door elkaar gehaald. Bij de zwameter zouden er echter bolletjes zichtbaar moeten zijn en dat is op deze foto niet goed te zien. 
Het plooivlieswaaiertje is voor het eerst met zekerheid in 1989 in Nederland gevonden en sinds 2015 is de zwam met een opmars bezig. De waaiertjes zijn te vinden op dode stammen en takken van loofbomen, vooral berk, beuk en hazelaar in bossen en parken op voedselrijke vochtige bodem. En goed te herkennen aan de kleine dicht op elkaar groeiende (dakpansgewijs) vruchtlichamen. De onderkant is gerimpelde en onderling verbonden met witte plooien.
plooivlieswaaiertjes_5bf921b184910_large
onderkant_plooivlieswaaiertje_5c3d10c68b805_large
Bron: Nature Today, Soortenbank
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.