Handen af van lepelaarsnesten
• 23-01-2009
• leestijd 1 minuten
Het havenbedrijf van Zeeland, Zeeland Seaports, heeft in oktober 2007 op een stuk braakliggend terrein lepelaarsnesten weggehaald, om het terrein bouwrijp re maken. Volgens de Nederlandse Flora en Faunawet mogen nesten die op dat moment niet bezet zijn, verwijderd worden. Maar Europese regels zijn weer anders. Met dat argument in de hand voert de KNNV een juridische strijd om het terrein te behouden voor de lepelaars.
Lepelaars zijn zomervogels die op slechts enkele plaatsen in Europa broeden, waarvan Nederland de noordelijkste is. Ze trekken via de Franse en Spaanse moerassen naar de wintergebieden langs de West-Afrikaanse kust en het gebied ten zuiden van de Sahara.
Ze broeden in moerassige gebieden, in dichte rietkragen of in moeilijk bereikbare bomen en struiken. Het voedsel bestaat uit stekelbaarzen, kleine witvis, garnalen en andere kleine waterdieren. Ze zoeken hun voedsel op specifieke wijze: wadend door water dat niet dieper mag zijn dan 30 centimeter speuren ze met tastzintuigen aan hun snavel naar een prooi.