Handel in uitstootrechten is wild west'
• 16-05-2006
• leestijd 2 minuten
© uitstootrechten
De Europese Commissie heeft maandag de definitieve cijfers vrijgegeven van de uitstoot van het broekasgas CO2, maar de handel op de emissiebeurs reageerde daar nauwelijks op. Voorzitter Richard de Lange van EnergieNed, de koepel van energiebedrijven in ons land, is daar niet verbaasd over. ,,De handel is wild west, de strenge regels van de efectenbeurs of energiemarkt gelden daar niet,'' zei hij maandag.
Voor het recht om een ton CO2 uit te stoten, werd eind april nog 30 euro betaald. Dat daalde snel in mei tot 9 euro eind vorige week. Maandag varieerden de prijzen van 8 tot 12 euro.
De Europese commissie meldde maandag dat de bedrijven in Europa vorig jaar ruim binnen de hun toegewezen uitstootrechten bleven. Het Nederlandse cijfer was toen al zo'n drie weken bekend. Cijfers van belangrijke landen als Frankrijk en Spanje waren er ook maandag nog niet.
Regels over tijdstippen waarop koersgevoelige informatie naar buiten komt zijn er niet. Ook wordt de handel niet stilgelegd bij onverwachte belangrijke informatie, aldus De Lange. De CO2-emissiemarkt is van grote invloed op de energieprijzen en volgens de voorzitter van EnergieNed is er ook een maatschappelijk belang gediend bij een goed functionerende handel. Volgens De Lange bestaat het gevaar dat in heel Europa mensen uit de publieke sector misbruik maken van voorwetenschap.
Tijdens een bijeenkomst in Den Haag pleitte De Lange ervoor te wachten met het toekennen van nieuwe emissierechten voor de periode 2008-2012, die minister Brinkhorst voor volgende week op zijn programma heeft staan, tot de emissiehandel beter georganiseerd is.
Ook woordvoerder Jan Berends van Cefic, de Europese organisatie van chemiebedrijven, pleit voor uitstel. Volgens hem zijn de prijzen van de uitstootrechten instabiel doordat de markt niet weet waar die aan toe is. Elk land heeft eigen ,,ondoorzichtige en ingewikkelde regels'' om de uitstootrechten toe te kennen. Hij wil dat het huidige toewijzingssysteem ,,geëvalueerdÈ wordt voor de volgende toewijzingsronde. In Nederland was de uitstoot in het verleden de basis voor het toewijzen. Berends pleit voor een systeem waarbij het energieverbruik per eenheid product als uitgangspunt geldt.
Bron: ANP