Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Handel in beschermde paling voortaan onder voorwaarden

  •  
11-06-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_135664.jpg
Om de palingstand gelegenheid te geven zich te herstellen, wordt de internationale handel in paling in 2009 aan strenge voorwaarden verbonden. Ruim 90 procent van de landen op de internationale Cites-conferentie in Den Haag steunde het voorstel dat de Europese Unie hiervoor maandag deed.
Het aantal palingen is door overbevissing en stroperij hard achteruit gegaan. Het herstel blijft uit omdat ook de jonge paling, aal, zeer geliefd is in landen als Frankrijk, Spanje en ook Azië. De vertegenwoordiger van Japan sprak zich dan ook met pijn in het hart uit voor beschermende maatregelen die ook de verkoop van glasaal treffen. ,,Dit is slecht nieuws voor de Japanners die van deze delicatesse houden, maar we moeten toegeven dat de problemen groot zijn''.
Het is het eerste EU-voorstel dat is aangenomen tijdens de Cites-bijeenkomst voor bescherming van dieren en planten. Een soortgelijk voorstel ter bescherming van cederhout en palissander werd ingetrokken, het plan om de handel in hamer- en doornhaai te beperken kreeg niet de benodigde tweederde meerderheid.
Duitsland en Zweden, de landen die het palingplan voorbereidden, spraken na afloop van een succes. ,,Deze beslissing maakt het mogelijk de export te beperken en de jonge glasaal opnieuw uit te zetten op locaties waar ze niet meer zijn'', stelden vertegenwoordigers van beide landen in een toelichting.
Ook het Wereld Natuur Fonds (WNF) spreekt van een goede dag voor de Europese paling, verwijzend naar het akkoord over het herstelplan voor deze vissen dat de Europese ministers dezelfde dag sloten. De ministers spraken af om in EU-verband minder jonge paling te vangen en ervoor te zorgen dat er vistrapjes komen in veel Europese rivieren zodat de palingen de stuwdammen kunnen vermijden.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.