Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hameren zonder hoofdpijn

  •  
20-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
In Nederland komen zes soorten spechten voor:
  • De grote bonte specht (Dendrocopus major) is de grootste drummer van het bos. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes laten hun roffel vaak horen. Met hun zwart-witte verenkleed en de rode 'broek' vallen ze behoorlijk op. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden door de rode vlek op het achterhoofd, die bij vrouwtjes ontbreekt.
  • De kleine bonte specht (Dendrocopus minor) is iets minder opvallend dan zijn grote broer. Bij het mannetje is de rode kleur beperkt tot een vlek op de kop; de vrouwtjes hebben helemaal geen rode kleur.
  • De middelste bonte specht (Dendrocopous medius) rukt op in Nederland en zit qua grootte, zoals de naam als suggereert, tussen de grote en kleine bonte specht in. In tegenstelling tot deze twee soorten roffelt de middelste bonte specht nauwelijk. Bekijk hier de reportage uit 2011 over het geluid van de middelste bonte specht. 
  • De groene specht (Picus viridis) is qua kleur de meest exotische van het stel. Het menu bestaat vooral uit bosmieren die van de grond worden gepikt. Deze specht roffelt dan ook zelden. Heel herkenbaar is de roep van de groene specht, die klinkt als een luid gelach.
  • De zwarte specht (Dryocopus martius) leeft zeer teruggetrokken, maar is een belangrijke dienstverlener voor het gehele ecosysteem. Deze drummer hakt namelijk elk jaar een nieuwe nestholte uit in een dikke loofboom, waar bosdieren als boommarters en bosuilen dankbaar gebruik van maken.
  • De draaihals (Jynx torquilla) is met zijn schutkleur de vreemde eend in de bijt. In tegenstelling tot de andere spechtensoorten, die jaarrond in Nederland verblijven, overwintert de draaihals in Afrika. Deze specht dankt zijn naam aan de flexibele hals, die 180 graden in elke richting kan worden gedraaid. 

Hersenletsel
Elke spechtensoort heeft zo zijn eigen roffel. En hoewel spechtenschedels tijdens het hameren krachten te verduren krijgen die wel 12 keer zo sterk zijn als bij een frontale autobotsing, is er van hersenletsel geen sprake. Mensen zouden daarentegen allang knock-out zijn. De specht bezit een aantal eigenschappen waardoor de hersenen beter beschermd zijn tegen schokken. Zo functioneert een poreus bot tussen hersenen en snavel als schokdemper, en loopt het tongbeen als veiligheidsgordel achter de schedel langs. Mensen hebben deze kenmerken niet, waardoor bijvoorbeeld boksklappen en kopduels wel schade kunnen veroorzaken. Meer informatie over de aangepaste eigenschappen van de specht kun je  hier lezen.
Foto: pieterbj
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.