Halve kilo vlees in strijd tegen klimaatverandering
• 01-10-2008
• leestijd 1 minuten
Hooguit een liter melk per week, maximaal vier avonden per week vlees en veel minder alcohol, snoep en chocolade. Dat is nodig om een dramatische klimaatverandering tegen te gaan, blijkt uit een rapport van de Britse organisatie Voedsel Klimaat Netwerk, meldt The Daily Mail dinsdag.
Een halve kilo vlees en een liter melk per persoon per week is volgens de organisatie het gemiddelde menu voor mensen in ontwikkelingslanden. Inwoners van rijke landen zouden zich daar naar moeten richten, willen ze de opwarming van de aarde tegengaan, concluderen de wetenschappers.
Door te bezuinigen op vlees kan in Groot-Brittannië 8 procent minder broeikasgas uitgestoten worden, stelt het netwerk. Koeien, schapen en varkens stoten onder meer methaan uit door te boeren en te poepen.
De onderzoekers geven aan dat technologie in de komende jaren zou kunnen helpen bij het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Maar als de vraag naar voedsel in de rijke landen zo blijft toenemen, kan de technologie daar niet tegenop, denken de wetenschappers.
,,De manier waarop het probleem zich nu ontwikkeld, leidt ertoe dat we maatregelen moeten nemen waarvan we dachten dat we ze nooit zouden hoeven nemen'', aldus onderzoekster Tara Garnett. Britten eten gemiddeld 1,6 kilo vlees per week en drinken 4,2 liter melk per week.
Eerder riepen de Verenigde Naties al op de vleesconsumptie te verminderen om klimaatverandering tegen te gaan. Wereldwijd is de veestapel verantwoordelijk voor 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Ter illustratie: transport neemt 'slechts' 13 procent voor de rekening.
Bron: ANP