Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Halsbandparkiet zet opmars voort

  •  
14-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
halsbandparkiet_04.jpg
In de vier grote steden leven ongeveer tienduizend halsbandparkieten, bijna een verdubbeling van de 5400 die in 2004 werden geteld. Dat melden donderdag de organisaties Sovon Vogelonderzoek Nederland en Cityparrots. Beide hebben deelgenomen aan een Europese telling van de in het wild levende parkietensoort.
De halsbandparkiet is een exoot. Hij komt hier niet van nature voor, maar heeft zich sinds de eerste verschijning in 1968 op ruime schaal voortgeplant. De groene vogel met de rode snavel en de gele ogen gedijt vooral in grote steden.
Uit de recente telling blijkt Utrecht in opkomst als parkietestad. ,,De bijna zeventig vogels daar zijn de Vecht afgezakt vanuit de Amsterdamse populatie. Tot voor kort waren halsbandparkieten nog dwaalgasten in Utrecht'', aldus Sovon.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.