Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Halsbandparkiet voert jong | Zelf Geschoten

  •  
12-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
761 keer bekeken
  •  

Petra Slagt legt pinda's in de achtertuin voor de vogels. Deze halsbandparkiet heeft dat voer net buitgemaakt en voert nu in de boom zijn jong.

De gifgroen gekleurde halsbandparkiet komt oorspronkelijk uit India en Centraal-Afrika, maar is sinds de jaren zestig in Nederland te vinden. De populaties in ons land zijn ontstaan uit ontsnapte en losgelaten kooivogels die verwilderd zijn.

De vogel is flink afhankelijk van bijvoeding en leeft daarom alleen in een stedelijke omgeving. Daar waar veel voedsel te vinden, zoals pinda’s en zaden, voelt hij zich het meest thuis. Zonder die hulp zou de halsbandparkiet de voedselschaarste in de winter niet overleven.

De halsbandparkiet broedt tussen januari en juni. De vogel heeft één legsel per jaar met drie tot zes eieren en broedt in natuurlijke holen in oude loofbomen of in spechtenholen. Na 22 dagen komen de eieren uit. De jongen zitten zo'n vijftig dagen op het nest.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.