Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hallo wereld, Hier olieramp!_17_08_2012

  •  
19-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
olie_18.jpg
Op reis door Ogoniland in Nigeria,
op zoek naar de Nederlandse rol bij een stille ramp
Menno Bentveld, presentator van VARA’s ‘Vroege Vogels’, vertrekt maandagochtend samen met vier ‘gewone’ Nederlanders naar Nigeria. Daar voltrekt zich al vijftig jaar de grootste olieramp ter wereld, groter dan de recente ramp in de golf van Mexico. In de Nigerdelta is een gebied ter grootte van Nederland vervuild. Deze stille ramp heeft dramatische gevolgen voor de lokale bevolking.
De deelnemers bekijken met eigen ogen de gevolgen van de olievervuiling. Ook gaan ze op zoek naar het antwoord op de vraag waarom de vervuiling doorgaat en wat daarin de rol is van Shell, één van de belangrijkste en oudste olieproducenten van Nigeria. Hoe kan het dat het grootste bedrijf ter wereld deze ramp nog steeds niet heeft opgelost?

Samenwerking met Milieudefensie

‘Hallo wereld, Hier olieramp!’ wordt door de VARA gemaakt in samenwerking met Milieudefensie. Die voert al jaren actie tegen Shell om te zorgen dat het gebied schoon gemaakt wordt.
De deelnemers
De drie deelnemers die afreizen naar de Nigerdelta zijn Herman Sier (59) uit Volendam (de man van BZN-zangeres Carola Smit), Natasja de Vries (42) uit Almere en Jet Baan (27) uit Rotterdam. Herman en Jet hebben deelgenomen aan een wedstrijd, die onderdeel uitmaakt van de Worse Than Bad-campagne van Milieudefensie, bedoeld om de olievervuiling door Shell in Nigeria meer bekendheid te geven. Daarnaast reist Myrte Rischen (20) uit Rotterdam mee. Zij zal tijdens de reis een blog bijhouden voor Milieudefensie.
Volg de reis naar Nigeria
Op de VARA-site nigeriaschoon.nl is de reis van dag tot dag te volgen via blogs van Menno en Myrte. Ook kunnen er vragen gesteld worden aan de deelnemers van de reis. De blog van Myrte is ook te volgen op de site van Milieudefensie over Nigeria worsthanbad.org .
‘Hallo wereld, Hier olieramp!’ wordt uitgezonden door de VARA, op vrijdag 5 oktober rond 21.00 uur op Nederland 2. Dat is enkele dagen voor de eerste openbare zitting van de rechtszaak van vier Nigeriaanse boeren en Milieudefensie tegen Shell. Zij eisen compensatie voor de geleden schade. Het is de eerste keer dat een Nederlands bedrijf voor de rechter moet verschijnen voor in het buitenland veroorzaakte milieuvervuiling.
Bron: VARA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.