Vroege Vogels

Half jaar na Veluwebrand

  •  
09-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
heide2.jpg
Op Eerste Paasdag 2014 woedde een grote natuurbrand in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Een heidegebied groter dan 500 voetbalvelden ging in vlammen op. Vroege Vogels heeft een stuk hei van ruim een vierkante meter in de buurt van het vennetje Deelensche Wasch afgepaald. De eerste weken na de brand werd er wekelijks bijgehouden wat de ontwikkelingen waren op deze vierkante meter verbrande heide. Nu keren we een half jaar na de brand nog eens terug.
Molinia of Pijpenstrootje
Samen met Jan Bokdam van de Florawerkgroep Hoge Veluwe en boswachter Henk Ruseler bezoeken we de heide om te zien wat de invloed is geweest van de brand op de planten. Een soort die weinig te lijden heeft gehad is de molinia oftewel het pijpenstrootje. In grote overvloed is deze plant overal te vinden op de hei. Het pijpenstrootje zou de ontwikkeling van de heideplanten en bijzondere soorten als de gevlekte orchis en de klokjesgentiaan kunnen belemmeren. De laatste twee zijn zeldzame soorten die voor de brand op bepaalde plekken voorkwamen. De vraag is of ze terug kunnen keren na een grote brand en kunnen overleven met de overvloed aan molinia.
Ontdekking
Op het afgezette plotje van Vroege Vogels werden mooie vuurrode paddenstoelen aangetroffen die we niet meteen thuis konden brengen - vermoedelijk gaat het om de vuurzwam. Mocht u hierop aanvullingen hebben, dan vernemen wij dit graag.
Bekijk het herstel:
Heidebrand
Heide na een half jaar
heide_week7
Week 7
week5
Week 5
week-4
Week 4
week3
Week 3
week2
Week 2
week1
Week 1
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.