Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hak een wak

  •  
03-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
ijsvogel_18.jpg
De afgelopen dagen zijn bijna alle sloten en vaarten helemaal dichtgevroren. Alleen de diepe plassen en bijvoorbeeld het Gooimeer zijn nog ijsvrij.
Onze ijsvogels hebben het daardoor weer moeilijk gekregen. Als viseter is het onmogelijk door het ijs bij je voedsel te komen. En kun je niet eten dan ga je onherroepelijk dood. Tijd dus om de actie HAK een WAK (voorheen  Waak over een Wak) weer uit de kast te halen!
Oproep
Net als in voorgaande jaren vraag ik jullie na te gaan of er dicht bij je huis een wak is waar ijsvogels gebruik van kunnen maken. Is er geen wak kijk dan of je er een kunt maken. Ga daarbij uit van de volgende aanwijzingen:

Wat kunnen wij doen?

-    Kijk waar wakken zijn, of
-    Kijk waar een geschikte plek voor een wak is
-    Kies een rustige plek; op de oever zijn bomen of struiken
Onder bomen/struiken bevriest het water minder snel
-    Benut plaatsen bij een duiker, overstort
-    Stoot met een lange balk, staaf ijzer het ijs stuk
-    Duw de ijsschotsen onder het ijs
-    Een wak van 1-2 m² is groot genoeg
-    Plaats eventueel een tak, stok, paal als zitplaats
-    Let op gevaar, doe het niet alleen!
Scherm een wak met takken af als dat gevaar oplevert voor schaatsers
-    Controleer zo vaak als nodig is om het wak open te houden
-    Vraag andere mensen ook een wak open te houden
Resultaten?
Aan iedereen die kans ziet om met deze actie mee te doen wil ik vragen hierover een melding te maken op de website van de Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken.
Ga naar www.vwggooi.nl   Klik onder het plaatje van de ijsvogel op de knop Melden. Na de klik hierop kun je je gegevens invullen en in het vakje Gemeente + nadere omschrijving de plaats vermelden en korte informatie over het wak/wakken. Vergeet niet het pinnetje op de kaart op de juiste plek te zetten (zie eventueel de bijlage voor hulp hierbij). Maak s.v.p. van ieder waarneming van ijsvogels bij je wak een melding op www.vwggooi.nl
Indien je wat foto's kunt maken van het wak met omgeving ontvang ik die graag op mijn eigen mailadres.
 
Na de vorstperiode zal ik alle ingestuurde informatie samenvatten en er voor zorgen dat iedereen op de hoogte wordt gebracht. Hoe meer mensen mee doen hoe succesvoller deze actie kan zijn!
Bron: Vogelwerkgroep
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.