Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hagen en houtwallen in Friesland

23 nov 2017
  •  
leestijd 1 minuut
Gerrit Tuinstra en Wout van Vulpen

© Gerrit Tuinstra (l) van Landschapsbeheer Friesland en Wout van Vulpen (r) van de Noardlike Fryske Walden. Fotograaf: Rob Buiter

In de hoger gelegen delen van Friesland zijn in totaal ruim drieduizend kilometer 'dykswallen' en elzensingels te vinden. Dykswallen zijn houtwallen van een paar meter breed, met een enorme variatie in begroeiing: van zomereiken tot wilde rozen. Uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Altenburg en Wymenga blijkt dat die oude landschapselementen een enorme biodiversiteit vertegenwoordigen.

Bijzonder landschap

Landschapsbeheer Friesland en het collectief van agrarische natuurverenigingen 'Noardlike Fryske Walden' maakt zich sterk voor behoud van deze landschapselementen. Zeker gezien de discussie rond 'Landschapspijn' en de teloorgang van de biodiversiteit in het agrarisch gebied, kunnen de wallen en singels een belangrijke positieve bijdrage leveren. De agrarische natuurverenigingen pleiten dan ook voor een speciaal 'landschapsfonds', om de financiering van het meerwerk dat in het behoud van de wallen gaat zitten duurzaam te kunnen regelen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's