Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hagen en houtwallen in Friesland

  •  
23-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
214 keer bekeken
  •  
Gerrit Tuinstra en Wout van Vulpen

© Gerrit Tuinstra (l) van Landschapsbeheer Friesland en Wout van Vulpen (r) van de Noardlike Fryske Walden. Fotograaf: Rob Buiter

In de hoger gelegen delen van Friesland zijn in totaal ruim drieduizend kilometer 'dykswallen' en elzensingels te vinden. Dykswallen zijn houtwallen van een paar meter breed, met een enorme variatie in begroeiing: van zomereiken tot wilde rozen. Uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Altenburg en Wymenga blijkt dat die oude landschapselementen een enorme biodiversiteit vertegenwoordigen.

Bijzonder landschap

Landschapsbeheer Friesland en het collectief van agrarische natuurverenigingen 'Noardlike Fryske Walden' maakt zich sterk voor behoud van deze landschapselementen. Zeker gezien de discussie rond 'Landschapspijn' en de teloorgang van de biodiversiteit in het agrarisch gebied, kunnen de wallen en singels een belangrijke positieve bijdrage leveren. De agrarische natuurverenigingen pleiten dan ook voor een speciaal 'landschapsfonds', om de financiering van het meerwerk dat in het behoud van de wallen gaat zitten duurzaam te kunnen regelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.