Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hagedis of salamander?

  •  
24-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2724 keer bekeken
  •  
kamsalamander_06.jpg
Hagedissen en salamanders zijn verschillende dieren, toch halen mensen ze vaak door elkaar. Hoe kun je ze onderscheiden?
Schubben
De hagedis is een reptiel. De huid van hagedissen is bedekt met schubben. Die schubben beschermen het dier tegen uitdroging van de zon. Hagedissen hebben meestal vijf tenen en nagels. Bijna alle hagedissen leggen hun eieren in een holletje onder de grond, met uitzondering van de levendbarende soort. Uit de eieren komen kleine hagedisjes die er net zo uit zien als de volwassen hagedissen.
Water
Salamanders zijn amfibieën. Ze leven zowel op het land als in het water. Ze hebben een dunne huid zonder schubben en die blijft slijmerig. Op het land zitten salamanders op vochtige plekken omdat hun huid niet mag uitdrogen. De twee voorpoten van een salamander hebben elk vier tenen, maar zonder nagels. Zij leggen hun eitjes vaak in het water, met uitzondering van de levendbarende soort. Uit die eieren komen larven, hele kleine salamandertjes zonder achterpootjes maar met kieuwen en staart. De larven blijven in het water, totdat ze kleine salamandertjes zijn geworden.
Ezelsbruggetje
Hoe kun je nu onthouden dat een salamander geen hagedis is en een hagedis geen salamander? Als je heel dichtbij komt dan is de h agedis zo weg, snel als een h aas en een s alamander waggelt weg, heel erg s loom.
Op de eerste foto zie je een kamsalamander en op de tweede een levendbarende hagedis.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.