Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Haaren wijst proefboring schaliegas af

  •  
20-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Klimaatneutraal_aardgas.jpg
Het gemeentebestuur van Haaren geeft geen vergunning voor een proefboring naar schaliegas. Het Britse bedrijf Cuadrilla wilde in het buitengebied van het Brabantse Haaren een proefboring verrichten. Burgemeester en wethouders waren in 2010 in principe bereid een tijdelijke ontheffing te verlenen, maar zijn er nu op teruggekomen. Dat maakte de gemeente donderdag bekend.
Prullenbak
Aanleiding om geen vergunning af te geven, is een uitspraak van de rechtbank in den Bosch over de proefboring in het naburige Boxtel. Deze gemeente gaf een vergunning af, maar de rechter verwees die naar de prullenbak. Volgens de rechter was de ontheffing onterecht verleend. De tijdelijkheid van de boring zou niet zijn gegarandeerd.
Tijdelijke activiteit
Het principebesluit uit 2010 is hierdoor niet meer van toepassing, zegt Haaren nu. ,,Het uitgangspunt was dat er sprake zou zijn van een tijdelijke activiteit en dat daarmee was de ruimtelijke impact ook van tijdelijk aard'', aldus het Haarense college.
Schaliegas wordt gewonnen uit schalie, een kleisteen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.