Afgelopen maand heeft Waternet in Amsterdam de eerste 'fosfaatfabriek' geopend. Uit rioolslib wordt eerst biogas gewonnen en voordat de laatste restjes droog slib naar de verbrandingsovens gaan om er warmte uit te winnen wordt met een relatief simpel procédé ook het fosfaat er nog uitgehaald.
In de komende jaren dreigt fosfaat een steeds groter probleem te worden. Het is een cruciale meststof om landbouwgewassen te kunnen verbouwen, maar fosfaat wordt ook steeds schaarser. Met name in Marokko wordt fosfaat in mijnen gewonnen in de vorm van struiven, maar die voorraad is eindig.
Toch was dat dreigende fosfaattekort niet de reden voor Waternet om de stof met het chemische symbool PO
43-
uit poep en pies terug te winnen, vertelt procestechnologe ir Jacqueline de Danschutter. 'Onze leidingen en pompen raakten verstopt door het kristal struviet, een verbinding waar met name veel fosfaat in zit. Dat probleem hebben we opgelost door het fosfaat uit het slib te halen. En als mooie bijkomstigheid kunnen we de zuivere kristallen uiteindelijk hopelijk afzetten naar de landbouw. Maar daarvoor moet de wet nog wel worden gewijzigd. Die ziet ons slib nog stads als 'afval', terwijl wij laten zien dat het vooral een waardevolle grondstof is!'
Lees ook dit artikel op
Kennislink
over de Amsterdamse fosfaatfabriek.
En er zullen ook niet veel chemische verbindingen zijn met een eigen webdomein:
www.fosfaat.nl
Bij de foto: Jacqueline de Danschutter en Peer Rooijmans, bestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht met een schaaltje puur struviet.