Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Haaienvlees ongemerkt in visproducten

14 feb 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
blauwe_haai.jpg
Een groot deel van de vis die wordt verkocht op Sint Maarten bevat ongemerkt haaienvlees. Dit blijkt uit genetisch onderzoek op visproducten uit restaurants, supermarkten en winkels uitgevoerd in opdracht van de Sint Maarten Nature Foundation. Het haaienvlees was regelmatig van bedreigde haaiensoorten. Project Save Our Sharks, dat zich inzet voor haaien in het Caribisch gebied, vermoedt dat ook op andere plekken in de wereld haaienvlees aan visgerechten wordt toegevoegd.

Import uit Azië

Producten en gerechten zoals fish&chips, zoutvis, vissoep en zwaardvis testten positief op de aanwezigheid van haaienvlees. De geteste producten waren geïmporteerd en komen vermoedelijk uit Azië. Volgens Save Our Sharks wordt haaienvlees daar nog veel als bijvangst verhandeld. In de producten werden soorten zoals blauwe haai, kortvin makreelhaai, zijdehaai en grootoog voshaai aangetroffen. Jaarlijks worden er 100 miljoen haaien ter wereld gedood in de visserij.

Gezondheid

Haaien slaan gifstoffen op in hun vlees en lever. Het is bekend dat haaienvlees daarom hoge gehaltes van de gifstof methylkwik kan bevatten. Deze stof is vooral schadelijk voor zwangere vrouwen en kinderen.

Toerisme

Sint Maarten is een toeristische trekpleister en in restaurants op het eiland worden grote hoeveelheden vis geserveerd. Toeristen op het eiland krijgen dus mogelijk een bedreigde diersoort geserveerd, die bovendien gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Save Our Sharks wil het onderzoek uitbreiden naar andere regio's in de Cariben en daarbuiten. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar