Een groot deel van de vis die wordt verkocht op Sint Maarten bevat ongemerkt haaienvlees. Dit blijkt uit genetisch onderzoek op visproducten uit restaurants, supermarkten en winkels uitgevoerd in opdracht van de Sint Maarten Nature Foundation. Het haaienvlees was regelmatig van bedreigde haaiensoorten. Project Save Our Sharks, dat zich inzet voor haaien in het Caribisch gebied, vermoedt dat ook op andere plekken in de wereld haaienvlees aan visgerechten wordt toegevoegd.
Import uit Azië
Producten en gerechten zoals fish&chips, zoutvis, vissoep en zwaardvis testten positief op de aanwezigheid van haaienvlees. De geteste producten waren geïmporteerd en komen vermoedelijk uit Azië. Volgens Save Our Sharks wordt haaienvlees daar nog veel als bijvangst verhandeld. In de producten werden soorten zoals blauwe haai, kortvin makreelhaai, zijdehaai en grootoog voshaai aangetroffen. Jaarlijks worden er 100 miljoen haaien ter wereld gedood in de visserij.
Gezondheid
Haaien slaan gifstoffen op in hun vlees en lever. Het is bekend dat haaienvlees daarom hoge gehaltes van de gifstof methylkwik kan bevatten. Deze stof is vooral schadelijk voor zwangere vrouwen en kinderen.
Toerisme
Sint Maarten is een toeristische trekpleister en in restaurants op het eiland worden grote hoeveelheden vis geserveerd. Toeristen op het eiland krijgen dus mogelijk een bedreigde diersoort geserveerd, die bovendien gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Save Our Sharks wil het onderzoek uitbreiden naar andere regio's in de Cariben en daarbuiten.