Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Haaienreservaat voor Caribisch Nederland

  •  
02-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
SOS_01.jpg
Vandaag is bekend geworden dat de Nederlandse regering op verzoek van de eilanden een haaienreservaat zal instellen in de wateren rond Saba en Bonaire. Tijdens het bezoek van staatssecretaris Dijksma aan deze eilanden heeft zij aangekondigd dat Nederland zich sterk zal maken voor het behoud van haaien.
Volstrekt ongevaarlijk
Lokale natuurorganisaties hebben enthousiast gereageerd. Het is goed nieuws voor de haaien en voor de eilanden. Haaien spelen als top predator een essentiële rol in het ecosysteem op en rond de riffen. Voor een gezond rif is een goede balans tussen prooi en roofdieren nodig, het verdwijnen van de jagers kan leiden tot onbalans en verarming van het systeem. Haaien zijn daarnaast een bijzondere attractie voor duikers en leveren op die manier dus ook extra inkomsten op voor de eilanden. De rond de eilanden voorkomende haaien zijn overigens volstrekt ongevaarlijk voor duikers en andere watersporters.
Niet te vroeg juichen
Ron van der Veer van de Dutch Caribbean Nature Alliance - een samenwerkingsverband van eilandelijke natuurbeschermers - is tevreden, maar wil niet te vroeg juichen: "Instellen van het reservaat is een belangrijke en waardevolle stap. Het is nu van belang dat er goed beheer komt, duidelijke voorlichting naar vissers en bewoners plaatsvindt; en dat een systeem van sluitende controle en handhaving komt om de koraalriffen echt effectief te kunnen beschermen. Ook is het belangrijk dat de andere eilanden in het gebied het voorbeeld van Saba en Bonaire volgen."
Bron: Save our sharks
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.