Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Haaien zenderen in de Noordzee

4 okt 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Gevlekte gladde haai
Sinds 2012 vangen sportvissers tijdens de internationale Sharkatag haaien voor onderzoek. De haaien krijgen een merkje in hun vin en worden levend teruggezet.

Waarom zenderen?

Er is weinig bekend over de hoeveelheid en verspreiding van haaien in de Noordzee; vooral hun migratieroutes vormen een mysterie. Door het merken van de gevangen haaien willen de sportvissers meehelpen populaties van haaien in kaart te brengen en te waarborgen voor de toekomst. Als bijvoorbeeld blijkt dat het slecht gaat met een bepaalde haaiensoort, kan deze een beschermde status krijgen en kunnen er vervolgens maatregelen getroffen worden voor de bescherming van deze soort.

Gezenderde haaien worden overal teruggevonden.

Haaien die in Nederland gevangen en gemerkt werden, zijn inmiddels teruggezien langs de Engelse, Belgische en Franse kust tot in de Golf van Biskaje. Maar ook in noordelijke richting werden hier gemerkte haaien terug gevangen: in het noorden van Schotland en voor de Noorse kust.

Zeer gevoelig voor overbevissing

De haaienpopulatie is bezig aan een voorzichtige comeback, maar nog altijd zeer gevoelig voor overbevissing. Zo zijn van de twintig haaien- en roggensoorten die in de zuidelijke Noordzee thuishoren vier soorten roggen uitgestorven en komen de andere vissoorten nog slechts sporadisch voor.
Het doel van deze dag is om zoveel mogelijk haaien te vangen, te meten en weer los te laten. Ze proberen ook eerder gemerkte haaien terug te vangen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's