Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Haaien S.O.S_28_08_2015

28 aug 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
SOS.jpg
Hoe bang moet je zijn voor die engste dieren in zee, de haaien?
Deze week start een drie jaar durende campagne om deze roofvissen  te redden. Save Our Sharks! Niet alleen door visserij en milieuvervuiling worden de haaien bedreigd. Ook door onze onwetendheid.
Terug naar de beginvraag: hoe gevaarlijk zijn haaien eigenlijk? Iedereen kent nog wel de affiche van de film 'Jaws' - de opengesperde bek met die vreselijke tanden. Wanneer een onschuldige zwemmer door een haai wordt gedood is dat wereldwijd groot nieuws. Dus denken we allemaal dat haaien enge moordenaars zijn. Weet je ook hoe vaak dat per jaar gebeurt? Gemiddeld zes keer. Vergeleken met de 700.000 doden door de mug of de honderden door het nijlpaard is dat niet veel. 
Het aantal haaien dat door de mens gedood wordt is van een heel andere orde: dan praten we over ongeveer 100 miljoen....
Door onze haaienangst krijgen deze bijzondere vissen minder waardering en minder bescherming dan ze verdienen. Daar gaat de campagne Save Our Sharks verandering in brengen. Woensdag was het begin in de haaienzaal van het Oceanium in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp.
De campagnes vooral bedoeld voor 'onze eigen' haaien. Die hebben we in de Noorzee, maar nog veel belangrijker zijn de bijzondere haaien die in het Caribisch gebied van ons koninkrijk leven. Rond de Antillen zwemmen hele bijzondere en mooie soorten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar