Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Haaien S.O.S_28_08_2015

  •  
28-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
SOS.jpg
Hoe bang moet je zijn voor die engste dieren in zee, de haaien?
Deze week start een drie jaar durende campagne om deze roofvissen  te redden. Save Our Sharks! Niet alleen door visserij en milieuvervuiling worden de haaien bedreigd. Ook door onze onwetendheid.
Terug naar de beginvraag: hoe gevaarlijk zijn haaien eigenlijk? Iedereen kent nog wel de affiche van de film 'Jaws' - de opengesperde bek met die vreselijke tanden. Wanneer een onschuldige zwemmer door een haai wordt gedood is dat wereldwijd groot nieuws. Dus denken we allemaal dat haaien enge moordenaars zijn. Weet je ook hoe vaak dat per jaar gebeurt? Gemiddeld zes keer. Vergeleken met de 700.000 doden door de mug of de honderden door het nijlpaard is dat niet veel. 
Het aantal haaien dat door de mens gedood wordt is van een heel andere orde: dan praten we over ongeveer 100 miljoen....
Door onze haaienangst krijgen deze bijzondere vissen minder waardering en minder bescherming dan ze verdienen. Daar gaat de campagne Save Our Sharks verandering in brengen. Woensdag was het begin in de haaienzaal van het Oceanium in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp.
De campagnes vooral bedoeld voor 'onze eigen' haaien. Die hebben we in de Noorzee, maar nog veel belangrijker zijn de bijzondere haaien die in het Caribisch gebied van ons koninkrijk leven. Rond de Antillen zwemmen hele bijzondere en mooie soorten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.