Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Haaien merken

30 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Jonge ruwe haai

© Jonge ruwe haai. Bron: Vroege Vogels

Dat er haaien zwemmen in de Noordzee dat weet niet iedereen en al helemaal niet hoeveel soorten. Om uit te vissen hoeveel er rondzwemmen, waar ze vandaan komen en waar ze naar toe trekken bestaat sinds 2012 het project Sharkatag. Zowel Sportvisserij Nederland als Save our Sharks doen mee aan dit project.

Haaienonderzoek

Tijdens het evenement Sharatag dragen de sportvissers hun steentje bij aan het haaienonderzoek. Met bevoegde schippers gaan ze de zee op met als doel zoveel mogelijk haaien te vangen en te voorzien van een merkje of gemerkte haaien terug te vangen. Door het verzamelen en analyseren van deze gegevens komt waardevolle informatie aan het licht die gebruikt kan worden om een beeld te krijgen van de haaienpopulatie, hun gedrag en verspreiding.

Comeback van de haai

De haaienpopulatie is bezig aan een voorzichtige comeback, maar nog altijd zeer gevoelig voor overbevissing. Zo zijn van de twintig haaien- en roggensoorten die in de zuidelijke Noordzee thuishoren, vier soorten roggen uitgestorven en komen de andere vissoorten nog slechts sporadisch voor. Sinds het project in 2012 van start ging, zijn er ruim 2.000 haaien voorzien van een merkje.

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.