Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Haaien en walvissen Caribisch Nederland beschermd

7 sep 2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Walvis_Gregory-_Slobirdr_-Smith-Flickr.jpg

© Fotograaf: Gregory "Slobirdr" Smith (Flickr Creative Commons)

Na veel onderzoek en voorbereiding is het eindelijk zo ver: Nederland heeft rond Bonaire en Saba een reservaat voor haaien en walvissen uitgeroepen. De uitzonderlijk rijke tropische onderwaternatuur onder water in Caribisch Nederland wordt daardoor een stuk beter beschermd. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft zich ingezet voor de reservaten door financiering van onderzoek die het belang van het gebied aantoont.
Een derde bedreigd
De oceaan rond de tropische Caribisch-Nederlandse eilanden herbergen een enorme rijkdom aan dier- en plantsoorten. Maar ze staan ook onder druk door onder meer grootschalig toerisme, vervuiling, scheepvaart en visserij. Zo is een derde van de 33 haaien die rond Bonaire en Saba voorkomen bedreigd, waaronder de grauwe haai en de grootoogzeskieuwshaai.
Koraalduivel
Haaien zijn erg belangrijk voor een gezond ecosysteem. Zo jagen ze rond de Caribisch eilanden op koraalduivel, een vissensoort die oorspronkelijk niet in het gebied thuis hoort en inmiddels een ware plaag vormt rond de eilanden en een bedreiging vormt voor de koraalriffen.
Dolfijnen en walvissen
De zee rond Saba en Bonaire is ook belangrijk voor dolfijnen en walvissen die er jaarlijks heentrekken om te foerageren, paaien, en te kalven. Er komen zijn ten minste 32 soorten zeezoogdieren voor in het Caribisch gebied. De meeste grote walvissen, zoals de bultrug, zijn bedreigd.
Maatregelen tegen illegale visserij
In de nieuwe reservaten worden specifieke maatregelen genomen tegen illegale visserij, bijvangst en om vervuiling en verstoring van de dieren door geluid van en aanvaringen met schepen te voorkomen. Ook is het vangen van dolfijnen en walvissen uiteraard verboden. De lokale natuur- en visserijorganisaties worden betrokken bij de bescherming.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar