Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Haai aangespoeld op Texel

22 sep 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Mustelus_mustelus_4__Gladde_haai__Saxifraga-Rudmer_Zwerver.jpg

© Gladde haai (op de foto niet de haai die is gevonden). Fotograaf: Rudmer Zwerver

Een bijzondere vondst op het strand van De Cocksdorp op Texel. Er lag een gladde haai in het zand. Het vrouwtje was al een tijdje dood toen het aanspoelde. De ogen waren er uit en er zat een behoorlijk luchtje aan. Toch heeft Ecomare het dier bewaard; het komt niet elke dag voor dat er een haai op het Nederlandse strand aanspoelt. De laatste jaren lijken er wel weer meer haaien te zijn in het Waddengebied.

Zeldzaam

De laatste dertig jaar is het aantal gladde haaien langs de Nederlandse kust toegenomen. Andere haaiensoorten zijn in dezelfde tijd juist achteruit gegaan. Deze haaiensoort kan best groot worden, tot 1,65 meter. De haai bij de Cocksdorp was 80 centimeter. Gladde haaien hebben platte maaltanden en zijn ongevaarlijk voor mensen. Ze leven dicht onder de kust. Meestal zwemmen ze dicht op de zeebodem waar ze naar krabben, schelpdieren en vis zoeken. Ze komen voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan en dus ook de Noordzee en Waddenzee. Langs de Nederlandse kust zijn ze wel zeldzaam.
Vanavond meer haaien in de uitzending: Haaien doen het goed in de Waddenzee

Lees het hele artikel op Natuurbericht.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar