Guido 't Sas: O jee, de provincie
• 14-03-2008
• leestijd 2 minuten
Nooit gedacht dat we nog eens bang zouden moeten worden van de provincie, die grijze overheidslaag, zetelend in een toren aan de A2 – door Tijdredacteur Vic Langenhoff zaliger gedachtenis destijds aangeduid als schaamteloze erectie in het Bossche Broek.
Maar dankzij de initiatieven van de immer onzichtbare oud-staatssecretaris van milieu. Thans fractievoorzitter van het CDA in Den Haag, Pieter van Geel, krijgen de provincies binnenkort van alles te zeggen over de regionale luchthavens. De Eerste Kamer zou nog in de verleiding kunnen komen, om zichzelf weer eens te bewijzen door er op het laatste moment nee tegen te zeggen, maar ik denk niet dat we daarop kunnen rekenen.
De Brabantse CDA-gedeputeerde Paul Rüpp doet dat in elk geval niet, integendeel, hij heeft alvast een voorschot genomen op de hem toevallende macht door aan te kondigen dat de provincie eens stevig de regie in handen zal nemen in het regionale conflict over de verdere ontwikkeling van Eindhoven Airport.
Ik heb die Paul Rüpp toevallig donderdagavond even gadegeslagen in het nieuwe VPRO TV-programma Landroof, dat, zoals de naam al zegt, betrokkenen in de gelegenheid stelt, dreigende aantastingen van de schaarse ruimte aan de kaak te stellen. Het ging in dit geval om de bouw van een kolossaal kassencomplex in het West-Brabantse polderland. En Rüpp stond daar, met een microfoontje in de hand onwrikbaar voorstander te wezen, dat onderstrepend met het uitsluitend verkondigen van dooddoeners. Kortom hij zette zichzelf te kijk als de klassieke regent die wel eens even zal vertellen wat goed voor Brabant is.
En als het aan deze meneer ligt, dan worden de bezwaren van de omwonenden en de blokkades van de aanpalende gemeenten, waaronder Best, tegen de uitbreiding van de vliegtijden op Eindhoven Airport domweg van tafel geveegd. Weg met die medezeggenschap. Alle ruimte voor de Britse prijsvechter Ryanair die in eigen land al met scheve ogen wordt aangekeken omdat hij het milieu aan z’n laars lapt. Voortaan is het weer ‘over ons, zonder ons’.
Ik ben toch benieuwd of dit anno 2008 allemaal nog kan, ik zou bijna zeggen zonder bommeldingen.