Vroege Vogels

Gruttolied: De koning van de weide

  •  
17-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
In z’n studio in Leeuwarden werkt Syb van der Ploeg aan een lied voor de grutto. Syb was tijdens de Nationale Vogelverkiezing vurig pleitbezorger van de grutto . De meest bijzondere en mooiste vogel van Nederland noemt ie hem, en onlosmakelijk met ons verbonden. Als hij komt in februari, maart, begint het voorjaar, begint de zon te schijnen! De grutto is dus belangrijk voor ons, maar wij zijn dat ook voor de grutto, omdat bijna de hele populatie in ons land broedt.
En al die dingen moeten natuurlijk terugkomen in het lied: De koning van de weide, die de lente aankondigt; zijn typerende vlucht die wel een wals lijkt – maar het lied moet ook duidelijk maken dat deze prachtige vogel in zijn bestaan bedreigd wordt, en dat we alles op alles moeten zetten om hem te behouden. Want Nederland hoort bij de grutto, en de grutto hoort bij Nederland.
Syb scoorde in 1997 met zijn band De Kast een grote hit met het Friestalige nummer ‘In Nije Dei’. In 2002 verliet hij De Kast, maar hij bleef actief in de muziek en sinds 2006 treden ze weer geregeld samen op.
Zondag 22 november voerde hij het lied voor het eerst LIVE uit samen met z'n vaste pianist Wiebe Kaspers. Luister naar deze uitvoering
Klik hier voor de uitslag van de Nationale Vogel .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.