Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grutto vooral kwetsbaar op de voorjaarstrek

  •  
23-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Grutto_01.jpg
De sterke achteruitgang van de grutto in Nederland komt vooral door ingrijpende veranderingen in zijn natuurlijke leefomgeving. Onderzoek door de Vogelbescherming laat zien de grutto vooral tijdens de voorjaarstrek kwetsbaar is voor veranderingen.

Achteruitgang ondanks bescherming

In het broedseizoen spannen boeren, natuurbeheerders en vrijwilligers zich in om met financiële steun van de overheid het aantal grutto's op peil te houden. Desondaks blijven de aantallen dalen. Dit was voor de Vogelbescherming en het ministerie van LNV aanleiding om onderzoek te laten doen naar de situatie in de overwinteringsgebieden en tijdens de voorjaarstrek.
Habitatsveranderingen en jacht
De resultaten laten zien dat de grutto tijdens de voorjaarstrek sterk afhankelijk is van een beperkt aantal stopplaatsen in rijstgebieden, vooral in Portugal en Spanje. Vroeger hoorden er ook gebieden in Frankrijk, Marokko en Tunesië bij die nu veel minder bezocht worden. In deze gebieden hebben structurele veranderingen plaats gevonden die voor de grutto ongunstig zijn. Ook blijkt vooral in Frankrijk de jacht op jonge grutto's en rol te spelen voor de achteruitgang. Hoeveel grutto's er daadwerkelijk geschoten worden is onbekend maar de jacht betekent in ieder geval een verstoring op de stopplaatsen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.