Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grutto vindt rijsttafel in Senegal

  •  
02-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
grutto_71.jpg

© Fotograaf: corineoste

Grutto's die 's zomers in Nederland bijna niet meer aan een maaltje komen, doen zich in Senegal tegoed aan pasgezaaide rijst. Doordat boeren in Nederland hun grasland zo bewerken dat het gras al vroeg in het jaar gemaaid kan worden, lukt het 80 procent van de grutto's niet meer om hun kuikens groot te krijgen en besluiten de vogels al vroeg in de zomer weg te trekken.
"Rijstboeren in Senegal krijgen daardoor grutto's over de vloer op een moment dat ze daar totaal niet op zitten te wachten'', aldus Jos Hooijmeijer en Haije Valkema van de Rijksuniversiteit Groningen.
Duizenden grutto's
Casamance in het West-Afrikaanse land blijkt een belangrijk gebied te zijn waar Nederlandse grutto's naartoe trekken. De Groningse onderzoekers reisden daar half augustus naartoe en zagen er duizenden grutto's, vooral in de rijstvelden.
Bekijk ook onze speciale uitzending: De Nederlandse grutto bedreigd .
Ben je fan van de grutto, stem dan op deze vogel in onze verkiezing voor Nationale Vogel
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.