Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grutto gekozen tot Nationale Vogel_17_11_2015

  •  
17-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
De grutto is door het Nederlandse publiek verkozen tot Nationale Vogel. De Verkiezing van de Nationale Vogel is georganiseerd door het VARA-programma Vroege Vogels, in samenwerking met Vogelbescherming Nederland . Bijna een kwart van de in totaal 41.669 stemmen is naar deze weidevogelsoort gegaan. De merel eindigde op de tweede plaats, de huismus op drie.
De meeste landen hebben een vogel als nationaal symbool. Zo hebben de Verenigde Staten de zeearend, India de pauw en hebben de Britten sinds dit jaar de roodborst als nationale soort. Nederland had tot nu toe geen nationale vogel, reden voor Vroege Vogels en Vogelbescherming Nederland om de afgelopen maanden deze verkiezing te organiseren.
NV_598
Van alle grutto's broedt 85% in Nederland. Ons typische polderlandschap leent zich bij uitstek voor de grutto. 'De grutto is daarom terecht de Nationale Vogel’, zegt Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland. 'Nergens broeden zoveel grutto’s als in ons land. Zelfs binnen de stadsgrenzen van Amsterdam broeden meer grutto’s dan in heel Groot-Brittannië en Frankrijk samen.'
Maar helaas staat de grutto onder druk door onze steeds intensiever geworden landbouw. In 1960 was de grutto nog een algemene vogel met circa 120.000 paar, dit jaar waren er minder dan 30.000. Er kwamen dit jaar ook nauwelijks 4.000 jongen groot. Een historisch dieptepunt en bij lange na niet genoeg om de populatie in stand te houden. Vogelbescherming probeert daarom koste wat kost het tij voor de grutto te keren, onder meer door het opzetten van een netwerk van weidevogel-boeren, die laten zien hoe het wél kan. Boeren die een goed lopend bedrijf en de zorg voor weidevogels weten te combineren. 
Naar aanleiding van de verkiezing van de grutto tot Nationale Vogel gaat Vogelbescherming op 19 en 20 maart 2016, daags voor de lente, een speciaal weekend organiseren rond het moment dat de meeste grutto's terugkomen vanaf hun overwinteringsplek in Afrika en Zuid-Europa.
Het beeldmerk van de grutto is gemaakt door kunstenaar Erik van Ommen.
Download het beeldmerk (1.1 Mb)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.