Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grotten lijden enorme rook- en roetschade

25 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
MergelgroeveANP_NIETHERGEBRUIKEN

© ANP MARCEL VAN HOORN

De brand in de grotten bij Maastricht heeft grote gevolgen voor de rest van het ondergrondse gangenstelsel. De grot waar sinds donderdag honderden kuub hooi branden, staat immers in verbinding met andere tientallen kilometers lange grottenstelsels in de Cannerberg.  Een totale instorting van de grotten is niet aan de orde. Dat blijkt uit onderzoek door een geoloog. De dragende pilaren zijn stabiel. Wel komen nog steeds brokstukken naar beneden.

Roet- en rookschade

Volgens eigenaar het Limburgs Landschap is er sprake van enorme roet- en rookschade. ,,De grotten zijn eeuwenoud en hebben even oude cultuurhistorisch belangrijke inscripties en handtekeningen’’, aldus een woordvoerder.
In het gangenstelsel ligt onder meer een voormalig NAVO-hoofdkwartier. Voorlopig zijn excursies daar afgeblazen: er hangt rook en er is gevaarlijk koolmonoxide gemeten. Iets verderop ligt de Jezuïetengrot, beroemd om de negentiende-eeuwse wandtekeningen en beeldhouwwerken. Ook daar mag niemand naar binnen vanwege de koolmonoxide.

Vuur oplaaien

De brandweer heeft maandagmiddag pogingen om met een grote tunnelventilator het vuur in de grotten bij Maastricht aan te wakkeren, opgegeven. De bedoeling was dat het vuur zou oplaaien, zodat het hooi sneller op zou branden. Dat blijkt echter niet te werken.
Inmiddels heeft de Nederlandse politie het onderzoek naar brandstichting overgenomen van de Belgen. De Belgische politie arresteerde in de nacht van donderdag op vrijdag twee twintigers, mannen uit grensplaats Riemst bij Maastricht. Zij werden na verhoor vrijgelaten, maar blijven verdachte van brandstichting.
Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.