Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grotere vraag naar olie door energiecrisis

  •  
14-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
olieplatform boorplatform

Boorplatform

© Bron: Pixabay

De wereldwijde vraag naar olie neemt sterker toe omdat er meer olie wordt verbruikt door het gebrek aan aardgas en steenkool. Dat zorgt ook voor stijgende prijzen van olie, aldus het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Het agentschap verwacht dan ook dat de wereldwijde vraag naar olie dit jaar en volgend jaar sterker zal toenemen dan eerder gedacht.

Grotere vraag naar olie

Vanwege tekorten aan gas en steenkool in Europa en Azië en de hoge prijzen voor die grondstoffen stappen energiebedrijven over op aardolie om de productie op gang te houden. Dat jaagt weer de olieprijzen verder aan die inmiddels de hoogste niveaus in jaren hebben bereikt. Het IEA denkt dat de vraag dit jaar groter zal dan het aanbod op de oliemarkt.

De denktank in Parijs verwacht nu dat de wereldwijde vraag naar olie dit jaar met 5,5 miljoen vaten per dag zal stijgen naar 96,3 miljoen vaten per dag (van 159 liter). Voor volgend jaar rekent het agentschap op een toename met 3,3 miljoen vaten per dag naar dagelijks 99,6 miljoen vaten. Daarmee zou de olievraag weer hoger moeten liggen dan voor de coronapandemie, aldus het IEA.

Stijgende inflatie

Die hogere energieprijzen zorgen ook voor een sterk stijgende inflatie, wat het economisch herstel in de wereld van de coronacrisis kan ondermijnen omdat bijvoorbeeld de koopkracht van consumenten wordt verzwakt. Ook hebben bedrijven vanwege de hoge energieprijzen of stroomtekorten productie verlaagd of stilgelegd.

Toename in aanbod

Het energiebureau verwacht wel dat het aanbod deze maand scherp zal toenemen omdat de Amerikaanse olieproductie weer herstelt van de gevolgen van de orkaan Ida en de olie-alliantie OPEC+ de productie geleidelijk aan het opvoeren is.

Bron: ANP

Meer over:

olie, olieprijzen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.