Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote zilverreiger zet landing in | Winnaar Zelf Geschoten

  •  
20-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2086 keer bekeken
  •  

Vroeger waren grote zilverreigers een zeldzaamheid in Nederland, maar nu de winters niet meer zo streng zijn, is deze reiger niet meer weg te denken uit onze weilanden. Het winnende filmpje van deze week is gemaakt door Shirley Douwstra.

Groot broedsucces

De grote zilverreiger komt massaal vanuit Oost-Europa naar Nederland om te overwinteren. De enorme toename van overwinterende grote zilverreigers komt onder andere vanwege het enorme broedsucces in de herkomstgebieden.

grote zilverreiger

© Fotograaf karelbuitenkam

Opportunistische reiger

Bovendien blijkt deze witte reiger verrassend vorstbestendig, opportunistisch en flexibel. Hij kan heel goed anticiperen op veranderende omstandigheden, door over te schakelen naar muizen. En als hij het te koud vindt, trekt hij gewoon zuidelijker. Blauwe reigers daarentegen blijven stug zitten, ook al is het veel te koud. Zij sterven dan ook massaal bij een strenge winter in Nederland.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.