Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote zilverreiger doet het goed

  •  
19-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zilver.jpg
De grote zilverreiger was een kwart eeuw geleden een zeldzaamheid. Tegenwoordig kent iedereen ‘de witte reiger’. Het is een jaarlijkse broedvogel met in sommige jaren bijna 200 broedparen. In het winterhalfjaar zitten er duizenden in ons land, en komende winter lijkt een nieuw record te vormen.
Vroeg en massaal
De instroom van buitenlandse ‘grote zilvers’ begon dit jaar vroeger dan anders. Al eind augustus en begin september zagen trektellers soms enkele tientallen per dag passeren. Dat belooft nog wat, want de trekpiek valt doorgaans in oktober. Een week na de landelijke telling waren er al bijna 1350 exemplaren ingevoerd, en dan zijn de aantallen van twee derde van de telgebieden nog onbekend. Ter vergelijking: in heel Nederland sprokkelden de watervogeltellers half september 1994 er 15 bijeen, en in 2004 waren dat 192.
Schuivende verhoudingen
Een reiger in het veld is al lang niet meer per definitie een blauwe reiger. In 1994 werd er één grote zilverreiger gezien op 125 blauwe reigers. Tien jaar later, in 2004, was dat veranderd in één op twintig. En nu, in 2014, is het één op anderhalf. Als je vijf reigers bijeen ziet, is de kans groot dat het twee grote zilverreigers en drie blauwe reigers zijn.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor