Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grote wolfsklauw gevonden in Drenthe

17 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
lycopodium20clavatum20820grote20wolfsklauw20saxifraga-willem20van20kruijsbergen.jpg

© Grote wolfsklauw (foto: Willem van Kruijsbergen)

In het Drentse deel van het Fochteloërveen is de zeldzame grote wolfsklauw gevonden. Bijzonder, want dit plantje groeit zeker niet overal.
Kieskeurig
Een unieke vondst, aldus vrijwilliger Tonnie Sterken, de grote wolfsklauw stelt namelijk behoorlijke eisen aan zijn groeiplaats. Ondanks wat zijn naam doet vermoeden is de grote wolfsklauw in werkelijkheid niet zo groot. Het is een relatief kleine plant, die over de grond kruipt met allemaal vertakkingen. Hierdoor heeft de plant een groeivorm die sterk lijkt op de klauw van een wolf. Door deze lage groeiwijze wordt de plant vaak snel overgroeid door andere planten.
Voedselarme grond
De grote wolfsklauw komt vooral voor op plaatsen waar erg weinig voeding in de bodem zit, waardoor andere plantensoorten hier niet of nauwelijks kunnen groeien. Het is niet zo verwonderlijk dat hij nu in het Fochteloërveen is gevonden. Het Fochteloërveen wordt gevoed door regenwater. Hier zitten niet of nauwelijks voedingsstoffen in. 
Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar