Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grote visbedrijven zetten eerste stappen om verloren vistuig te verminderen

20 mrt 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
haai in visnet World Animal Protection

© foto: World Animal Protection

De grootste visbedrijven in de wereld boeken vooruitgang bij het tegengaan van verloren of gedumpt vistuig. Tri Marine, Thai Union (John West) en Bolton Group ondernemen actie om te voorkomen dat hun verloren vistuig onnodige slachtoffers maakt in zee. Dat blijkt uit een nieuw rapport van World Animal Protection. Elk jaar verdrinken miljoenen zeedieren door rondzwevende visnetten en vallen.

Beoordeeld

De visbedrijven werden beoordeeld op hun aanpak tegen spookvistuig. In een nieuwe rapport, Ghosts beneath the waves: 2nd Edition, zijn 25 visbedrijven beoordeeld met scores van 1 tot 5. De score van 1 betekent dat het bedrijf het verlies van vistuig actief probeert te voorkomen, oud vistuig recyclet en verloren vistuig verwijdert. De score 5 betekent dat het bedrijf niks met het spookvistuig doet.
In 2018 werden de bedrijven ook beoordeeld. Toen haalde geen enkel bedrijf de score van 1. Ook dit jaar is dit geen enkel bedrijk gelukt. Maar de drie grootste bedrijven, Bolton Group, Thai Union en Tri Marine, halen voor het eerst score 2. Zij nemen de aanpak van spookvistuig mee in hun beleid.

Vervuilde oceanen

Helaas zien de meeste visbedrijven het bestrijden van spookvistuig nog niet als prioriteit. Jaarlijks belandt 640.000 ton vistuig in de oceanen. Nylon netten kunnen wel 600 jaar in de oceaan blijven rondzweven.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar