Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote verhuizing van vuursalamanders

  •  
06-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vuursalamander_07.jpg
120 vuursalamanders verhuizen donderdag naar dierentuinen Doezoo Leens in Groningen en GaiaZOO in Kerkrade. Een nieuwe schimmel bedreigt sinds enkele jaren de vuursalamander in Nederland, waardoor de soort bijna geheel uit Nederland verdween. Stichting RAVON startte het actieplan SOS vuursalamander om de vuursalamander te redden. Daartoe worden sinds 2012 vuursalamanders uit de natuur op diverse locaties opgevangen. Zo hoopt men te voorkomen dat de soort uit zal sterven. Om de risico’s in de opvang te spreiden hebben nu ook deze dierentuinen besloten hun steentje bij te dragen aan de opvang en de redding van de soort voor Nederland.
Vuursalamander
De vuursalamander is geelzwart gekleurd, en met zijn 16 centimeter de grootste salamandersoort die in Nederland voorkomt. In Zuid-Limburg leeft de soort aan de noordwestelijke rand van zijn verspreidingsgebied. Sinds 2008 werden hier ineens meerdere dode vuursalamanders gevonden. De situatie werd dusdanig ernstig, dat in 2012 werd besloten om de resterende dieren uit de natuur veilig te stellen en in gevangenschap onder te brengen.
Raadsel
In de diverse opvangcentra overleden in 2012 helaas nog meer dieren. Onderzoek aan deze dode dieren aan de Universiteit van Gent wees uit dat een nieuwe schimmel de oorzaak van de massale sterfte is. Deze salamanderetende schimmel, Batrachochytrium salamandrivorans, maakt de huid van de salamander kapot. Daardoor valt de bescherming naar de buitenwereld weg en gaan de besmette dieren binnen korte tijd dood. Een besmettingsonderzoek in het laboratorium wees bovendien uit dat de schimmel zich heel makkelijk verspreidt van de ene naar de andere salamander. Onlangs bleek dat de schimmel ook in België is aangetoond, daarmee ligt de weg voor verdere snelle verspreiding in Europa open.
Tekst: Raymond Creemers & Annemarieke Spitzen, RAVON
Verder lezen is mogelijk op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.