Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote trap geniet al weken van boerenkool

  •  
18-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4506 keer bekeken
  •  
trap2

Grote trap schudt verenkleed

© Miriam van Dun

Sinds een paar weken loopt er een zeldzame vogel in Nederland: de grote trap. De soort is gespot op een akker met boerenkool in Friesland. Zij (het is een vrouwtje) draagt een zender van een fokproject uit de buurt van Brandenburg, in Duitsland.  Dat is af te lezen van de zender die het dier bij zich draagt. Het broedproject helpt met het uitbroeden van de eieren van de vogels met broedmachines. Als de pasgeboren vogels groot genoeg zijn, worden ze weer vrijgelaten.

trap1

Grote trap

© Gerke Visser

Voorkomen

Van oorsprong komt de vogel voor in steppelandschappen, waar het dier ook broedt. Sinds de middeleeuwen komt het dier ook in Europa voor.

In 1800 heeft in Nederland de grote trap een tijdje gebroed, maar daar is de vogel mee gestopt. Soms komt de vogel opeens heel veel voor in Nederland als invasiegast. Zo waren er in 1979 opeens 125 exemplaren in Nederland en ook in de jaren 80 kwamen ze in groten getale voor. Vanaf de 21e eeuw werden ze veel minder waargenomen. Alleen in 2010, 2019/2020 en in 2021 werd een enkele grote trap gespot. 

Bedreigingen

Dat de getallen zo afnemen, komt voornamelijk door de moderne landbouw. Het land wordt intensiever bewerkt en het leefgebied raakt versnipperd. Bovendien is overbejaging ook een bedreiging voor de grote trap. In Centraal-Azië heeft de vogel het om die reden lastig.

trap3

Grote trap lijkt trots

© Miriam van Dun

Kenmerken

De grote trap is een grote vogel, het mannelijke dier kan een lengte bereiken van meer dan één meter. De vrouwtjes zijn iets kleiner, zij kunnen een lengte bereiken van 85 cm. De vogels zijn enorm zwaar, mannetjes kunnen 8-16 kg wegen en vrouwtjes 3.5-5 kg. De grote trap is een van de zwaarste vliegende vogel van de wereld. Op het eerste gezicht kan de vogel op een gans lijken, alleen de grote trap staat heel wat hoger op de poten.

De mannetjes zijn te herkennen aan de roodbruine vleugels, de grijze hals, witte plekken op de vleugel en de witte buik. Ook hebben ze een dikke nek. De vrouwtjes zijn kleiner, missen de kastanjebruine staart en hebben ook minder wit op de vleugel.

trap2

Grote trap schudt verenkleed

© Miriam van Dun

Voeding

De grote trap is een omnivoor. Het dier eet plantaardig voedsel maar in de zomer ook ongewervelden. Het dier is niet voor niks te vinden op een akker met boerenkool, dat gaat er bij de vogel goed in.

Bron: Wikipedia, Telegraaf

Meer over:

grote trap, zeldzaam
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.