Vroege Vogels

Grote strandopruimactie in Wijk aan Zee

  •    •  
20-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
strand_01.jpg
Op zaterdag 22 september is het zover, dan organiseert Stichting De Noordzee in samenwerking met Joop van den Ende Theaterproducties de eerste grote strand opruimdag langs de Nederlandse kust. De drie hoofdrolspelers uit de cast van de musical The Little Mermaid steken samen met honderden opruimers uit het hele land, schoonmaakdiva Marja Middeldorp en acteur Egbert Jan Weeber, de handen uit de mouwen om het strand schoon te maken en het verzamelde afval te tellen.
Afval tellen
Naast het opruimen van het strand, wordt er op deze dag ook in kaart gebracht hoeveel afval er op het strand ligt en waar het uit bestaat. Dit zal gebeuren met turflijsten die de opruimers gaan bijhouden en de nieuwe Coastwatch app die Stichting De Noordzee speciaal hiervoor heeft ontwikkeld. Juist door te weten hoeveel afval er op het strand ligt en waar het vandaan komt, kan Stichting De Noordzee het probleem bij de bron aanpakken. Rond 15.00 uur 's middags als het strand weer schoon is, wordt bekend gemaakt hoeveel afval er is opgehaald.
De nood is hoog
Rotzooi op het strand is vervelend en het stoort, want we willen toch vooral van onze stranden genieten, lekker uitwaaien, zonnen en zwemmen in zee. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de zee ons gelukkig maakt. Maar dan moet het strand wel lekker schoon zijn! De schoonmaakactie is noodzakelijk. Jaarlijks verdwijnen grote hoeveelheden afval in de Noordzee. Het bewijs hiervan spoelt aan op het strand (gemiddeld 450 afvalitems per 100m strand) en zit in de maag van zeevogels, zoals de stormvogel (95% heeft plastic in de maag). Het afval is afkomstig van bronnen op zee, zoals de scheepvaart en visserij, uit rivieren en van het land, dat vooral uit zwerfvuil zoals snoep- en drankverpakkingen bestaat.
Stichting De Noordzee
De actie wordt georganiseerd door Stichting De Noordzee. Dit is de onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee en een gezonde zee vol vis, dolfijnen en ander leven. Belangrijke speerpunten zijn: schone scheepvaart, duurzame visserij (VISwijzer), ruimte voor natuur en afvalvrije zee en stranden. In dat kader biedt Stichting De Noordzee strand- en zeeliefhebbers de kans om iets terug te doen voor hun geliefde Noordzee.
App
Stichting De Noordzee lanceert ook een Android en iPhone app, waarmee afval op het strand geteld en geturfd kan worden. De stichting roept de hulp in van strandbezoekers om met de Coastwatch app gegevens te verzamelen over de hoeveelheid en het soort afval. Met deze waardevolle informatie wil SDN het afvalprobleem in zee bij de bron aanpakken.
Bron: Stichting De Noordzee
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.