Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote sterns op langste vogelboulevard

  •  
23-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
screenshot grote sterns

© Bron: The Fieldwork Company

Sinds enkele jaren wordt op Texel gewerkt aan een lange lint van vogelreservaatjes. Er worden binnendijkse schelpenstrandjes gemaakt, die wadvogels kunnen gebruiken om te broeden en te rusten. Vooral de reservaten Utopia en Wagejot zijn een enorm succes. Het wemelt er van de broeders als grote sterns en kokmeeuwen. De reservaten vormen tezamen de langste vogelboulevard van Europa.

Grote stern

Koning van de boulevard is ongetwijfeld de grote stern. Tot in de jaren veertig broedden er zo'n 40.000 paartjes van deze soort in Nederland. Door intensieve eierraap en andere oorzaken liep het aantal sterns hard terug tot zo'n 500 broedparen. Nu gaat het weer wat beter en zijn er zo'n 15.000 broedparen. De grote stern heeft, tot verbazing van ecoloog Mardik Leopold van de Universiteit Wageningen, nu ook Texel ontdekt. 
In het tussen 2009 en 2011 aangelegde gebiedje Utopia is de grote stern massaal gaan broeden. Op dit moment broeden er jaarlijks enkele duizenden sterns op Texel. Dit is mogelijk de grootste populatie van Nederland.

Import van sterns

Vroege Vogels is erbij als Mardik Leopold samen met en grote groep vrijwilligers aan de slag gaat om de kuikens van de grote stern te ringen, om erachter te komen welk gebied de vogels gebruiken en welke routes ze vliegen. Ringonderzoek heeft laten zien dat vogels vanuit Zeeland tot Schotland op Texel neerstrijken en de vraag is dan ook of Texel naast een import-eiland onderhand ook een exportgebied voor grote sterns aan het worden is.
Dit jaar is ook gestart met het zenderen van enkele vogels, om daarmee het trekgedrag nog preciezer te kunnen onderzoeken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.