Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grote sterns en vogelwachters terug op Griend

12 apr 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Date Lutterop en Giny Kasemir op Griend

© rob Buiter

Tijdens het broedseizoen van de vogels, van begin april tot half juli, wordt het doorgaans onbewoonde Waddeneilandje Griend tóch even bewoond.
Vogelwachters Date Lutterop en Giny Kasemir houden dan drie en een halve maand de vogels in de gaten en de ongewenste bezoekers buiten. Griend is in het broedseizoen onder andere belangrijk voor de grote stern, een vogel die het zwaar heeft in Nederland. 

Onderzoek en bewaking

Een van de taken van de vogelwachters is het bijhouden van de aantallen meeuwen, sterns en andere broedvogels. Met behulp van zogenoemde enclosures proberen de vogelwachters ook het broedsucces van de meeuwen en sterns te bepalen. Een laag hekwerk moet de kuikens in de buurt van het nest houden, zodat de vogelwachters hun aantal en gewicht regelmatig kunnen bepalen. "Bij de grote sterns doen we dat overigens niet", vertelt Lutterop. "Die moeten met hun jongen de beschutting kunnen opzoeken, waar ze geen last hebben van opdringerige meeuwen die het voedsel voor de kuikens wegkapen. Waar grote sterns in andere kolonies rond het wad heel open bloot broeden, zien we op Griend dan ook steeds vaker dat ze juist in de beschutting van het wat hogere gras nestelen. Met echte bewaking van het eiland zijn we nog het minst druk", zegt Lutterop. "Rond Griend ligt zo’n enorme pannenkoek van hoge wadplaten, daar komen maar zelden ongewenste bezoekers." 

Hersteloperatie

"Naast de reguliere werkzaamheden, hebben we een aantal onderzoeken opgestart, om veranderingen op Griend beter te kunnen begrijpen", vertel Kasemir. "Ook voeren we een deel van het onderzoek uit naar de effecten van de hersteloperatie van het eiland. Bovendien kijken we niet alleen naar vogels. We hebben een algemene belangstelling voor flora en fauna. We bekijken bijvoorbeeld ook de insecten op het eiland, waaronder nu al ruim 400 soorten vlinders."
Meer informatie over de herstelwerkzaamheden aan Griend zijn te vinden op www.griend.org  

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.