Vroege Vogels

Grote schoonmaak natuurgebied Kampina

  •  
17-11-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_105873.jpg

© kampina

De komende maanden gaat Natuurmonumenten het Belversven in natuurgebied Kampina in Noord Branbant schoonmaken.
Werkzaamheden
De werkzaamheden bestaan onder meer uit het kappen van bomen en het verwijderen van slib. Verder worden de sloten uitgediept voor het afvoeren van water. De werkzaamheden duren ongeveer tot en met begin maart 2006.
 
Visvriendelijk
Natuurlijk gaan de werkzaamheden niet ten koste van de vissen. Om te voorkomen dat de vissen droogvallen, den net drijft de vissen in het ven naar één zijde van het ven. Schermen voorkomen dat de vissen terugzwemmen. Nadat het slib is ingeklonken, halen de aannemers per compartiment het slibmateriaal gaan weg. Daarna komt het water weer terug in het compartiment en kunnen de vissen weer terug naar het ven.
 
Belversven
Het Belversven ligt tussen Oisterwijk en Boxtel in Kampina. Het is oorspronkelijk een stroomdalven; een ven dat is ontstaan uit vroegere rivierbeddingen. Als een deel van het stroomdal van een beek verstopt raakte door bijvoorbeeld zand, dan koos de rivier een andere weg en ontstonden er geïsoleerde waterplassen. Het ven ligt midden in het bos en heeft een oppervlakte van ongeveer 8 hectare. Het diepe ven is gevuld met grondwater en geliefd bij hengelsport.
Bron: Natuurmonumenten.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.