Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grote schade aan koraal bij Curaçao

28 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Coral spawning. Foto: Carmabi

© Foto: Carmabi

Een groot stuk koraal is omgeploegd voor de kust van Curaçao, waarschijnlijk door de Nederlandse projectontwikkelaar BAM. Het gaat om een strook van zo'n 550 meter lang en 50 meter breed, volgens een eerste schatting.

Twee sporen

Medewerkers van een duikschool merkten de schade op. Zij lichten vervolgens onderzoeksinstituut Carmabi in, dat het rif bij Curaçao onderzoekt. Wetenschappelijk directeur en onderzoeker bij Carmabi Mark Vermeij heeft inmiddels zelf bij het rif gedoken en beschrijft ernstige schade aan gezond en levend koraal. Er zijn twee lange sporen in het gebied te zien. 

Aanleg pier

Volgens de eerste onderzoeken is de schade waarschijnlijk veroorzaakt door bouwbedrijf BAM, dat werkt aan de aanleg van een mega-per op Curaçao. Aan de pier kunnen grote cruiseschepen aanleggen om zo het toerisme op het eiland te stimuleren. 
De afgelopen dagen is er iets fors misgegaan met het aanleggen van de pier. " De aannemer gebruikt allerlei ankers om de werkschepen op hun plek te houden. Ze zeggen zelf ook dat ze normaal die dingen ophijsen. Wat hier nu gebeurd lijkt te zijn is dat een van die ankers niet ver genoeg naar boven is getakeld en als een soort ploeg door dat rif is getrokken. Dat had niet moeten gebeuren. Daar is iedereen het over eens" , zegt Mark Verheij.
Reactie van marien bioloog Michael Laterveen van Blue Linked op de vraag: is het koraal te herstellen?
Bron: NOS

Meer over:

curacao, koraal

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar