Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote rivieren op ruim 35 plekken meer ruimte

  •  
05-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rivier_03.jpg
Rijkswaterstaat werkt op meer dan 35 plekken langs de grote rivieren aan maatregelen om het water meer ruimte te geven. Eind 2015 moet het 2,3 miljard euro kostende programma grotendeels klaar zijn.
Meer veiligheid
Dat heeft staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur maandagmorgen gezegd bij een bezoek aan de zogenoemde bypass bij Kampen, het laatste grote project van het rijksprogramma Ruimte voor de Rivier.
Door de rivierverruiming zijn ruim 4 miljoen mensen die langs de Waal, Rijn, IJssel, Lek en Nederrijn wonen, veiliger als het in de toekomst vaker hoogwater is.
Stijgende rivieren
Door klimaatverandering zal het water in de rivieren vaker naar extreme hoogtes stijgen, zo verwachten deskundigen. Omdat dijken niet eindeloos verhoogd en verzwaard kunnen worden, krijgen de grote rivieren nu op tal van plekken meer ruimte door uitdieping van de vaargeul, verbreding van het zomerbed en de aanleg van nevengeulen, zoals de bypass bij Kampen.
Bypass
De bypass bij Kampen gaat Reevediep heten, zo maakte Atsma maandag bekend. Langs het Reevediep ontstaat ruim 400 hectare nieuwe natuur. In de nieuwe stroom zelf komt een aparte vaargeul voor de pleziervaart, die vanuit Kampen naar het IJsselmeer kan varen.
Het werkbezoek aan Kampen was de laatste daad van Atsma als staatssecretaris. Maandagmiddag draagt hij zijn taken over aan zijn opvolger.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.