Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grote oeverspin profiteert van krabbenscheer

7 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
In de Weerribben-Wieden vindt verlanding plaats, en dat is niets anders dan het dichtgroeien van open water, eigenlijk veenvorming. Er ontstaat door de goede waterkwaliteit, een drijvende mat van krabbenscheer. En deze moerasvegetatie is het leefgebied van de grote oeverspin.

Grootste spin van Nederland

De grote oeverspin is een van de grotere spinnen van ons land. Het is een vrij zeldzame soort, omdat de biotoop van deze spin ook zeldzaam is. In laagveengebieden van goede kwaliteit, zoals NP Weerribben-Wieden, komt deze grote oeverspin algemeen voor. Het dier leeft vooral in de oevervegetatie van laagveenplassen en in verlandende watergangen. Deze spin wordt altijd op of in de buurt van water gevonden. Ze leven van waterdieren, zoals waterkevers, waterwantsen en spinnen en heel soms vangen ze zelfs een visje of salamander.

Tijger onder de spinnen

Zoals boswachter Ronald Messemaker zegt: “Het is de luipaard onder de spinnen”. De spin kenmerkt zich door zijn de geelwitte tot krijtwitte strepen over de zijkanten van het kopborststuk en het achterlijf.

Kijk vrijdag 8 november 2019 naar de Weerribben-Wieden om 19:35 naar NPO 2!

Meer over:

oeverspin

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.