Vroege Vogels

Grote lijster poept een parelsnoer van maretakbessen | Zelf Geschoten

  •  
25-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
"Het is een hardnekkig fabeltje dat grote lijsters de maretak zou verspreiden d.m.v. het -aan boomtakken- afsmeren van de bijzonder kleverige maretakbessen, die tijdens het eten aan hun snavels zijn blijven plakken. Met dit 1.23 minuut durende filmpje wordt dit fabeltje definitief de wereld uit geholpen.

Wat zich normaal hoog bovenin een boom, ver buiten het zicht van de waarnemer, afspeelt heb ik -met veel geduld en het nodige geluk- goed kunnen vastleggen. Je moet daarvoor wel de juiste ingrediënten bij de hand hebben, namelijk een maretak voor het slaapkamerraam en woonachtig zijn in het (winter)territorium van een grote lijster. De grote lijster in dit filmpje eet enkele maretakbessen, produceert daarna een kleverig 'parelsnoer' met daarin 8 à 10 onverteerde maretakzaden en vliegt tenslotte weg. Soms belandt zo'n parelsnoer op een tak van een geschikte gastboom en kiemen daar nieuwe maretakken. "

Gefilmd door Maurits Gleichman die eerder in de radio-uitzending was om te vertellen over zijn maretakparadijs in de tuin. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.