Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grote lijster poept een parelsnoer van maretakbessen | Zelf Geschoten

25 feb 2020
  •  
leestijd 1 minuten
"Het is een hardnekkig fabeltje dat grote lijsters de maretak zou verspreiden d.m.v. het -aan boomtakken- afsmeren van de bijzonder kleverige maretakbessen, die tijdens het eten aan hun snavels zijn blijven plakken. Met dit 1.23 minuut durende filmpje wordt dit fabeltje definitief de wereld uit geholpen.

Wat zich normaal hoog bovenin een boom, ver buiten het zicht van de waarnemer, afspeelt heb ik -met veel geduld en het nodige geluk- goed kunnen vastleggen. Je moet daarvoor wel de juiste ingrediënten bij de hand hebben, namelijk een maretak voor het slaapkamerraam en woonachtig zijn in het (winter)territorium van een grote lijster. De grote lijster in dit filmpje eet enkele maretakbessen, produceert daarna een kleverig 'parelsnoer' met daarin 8 à 10 onverteerde maretakzaden en vliegt tenslotte weg. Soms belandt zo'n parelsnoer op een tak van een geschikte gastboom en kiemen daar nieuwe maretakken. "

Gefilmd door Maurits Gleichman die eerder in de radio-uitzending was om te vertellen over zijn maretakparadijs in de tuin. 

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.