Vroege Vogels

Grote legsels van grauwe kiekendief in 2014

  •  
17-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
grauwe-kiek-van-Rob-Buiter.jpg
2014 lijkt een goed broedseizoen te worden voor de grauwe kiekendief. Er zijn dit jaar veel nesten met vier of vijf opgroeiende jongen. Dat komt door een combinatie van een goed prooiaanbod en goed weer. Vorig jaar was er slechts één nest waar vier jongen uitvlogen.
Veldmuizen
In 2013 was de reproductie van de grauwe kiekendief het laagst sinds tien jaar. Het liet zich duidelijk merken dat vorig jaar een daljaar van de veldmuis was. Er vlogen toen van 36 paartjes slechts 39 jongen uit. 2014 telt zo'n 55 broedparen. Dit jaar is de veldmuizenstand lokaal beter. Met speciale maatregelen als Vogelakkers met afwisselend stroken luzerne en natuurbraak, wordt het muizenaanbod nog weer verhoogd.
Webcam
Dit broedseizoen draait er net als in 2013 een webcam bij een nest van de grauwe kiekendief. Het is goed te zien dat de ouders frequent veldmuizen aanbrengen voor hun jongen. Vorige week zijn de jongen geringd, gemeten en gewogen; ze bleken in goede conditie te verkeren. Ook beide ouders waren keurig op gewicht.
Bekijk de TV-reportage van 6 mei 2014:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.