Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grote klimaatbetogingen in Australië na bosbranden

10 jan 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Bosbrand_skeeze-via-Pixabay

Bosbrand

© skeeze via Pixabay

Australiërs zijn de straat opgegaan om te eisen dat hun regering meer onderneemt tegen klimaatverandering. Betogers hielden protestacties in meerdere steden, waaronder Melbourne, Brisbane en Sydney. Daar scandeerden boze burgers leuzen als "weg met ScoMo", een verwijzing naar premier Scott Morrison.

Sommige deelnemers in Sydney vertellen omroep ABC dat ze voor het eerst van hun leven meedoen aan een demonstratie. Ze maken zich zorgen over klimaatverandering en de verwoestende bosbranden in hun land. Sommige demonstranten kennen mensen die hun huizen verloren, anderen zijn zelf gedupeerd door het natuurgeweld.

"Politici zien de planeet liever branden dan dat ze hun ongelijk toegeven. Daarom is het heel belangrijk dat we hier nu zijn", zei een man uit Sydney tegen de omroep. "Ik doe dit voor mijn dochter."

De branden hebben de afgelopen weken het leven gekost aan zeker 24 mensen. De premier van deelstaat Victoria uitte kritiek op de organisatoren van de manifestatie in Melbourne. Daniel Andrews stelde dat de politie nu tijdens een natuurramp middelen moet vrijmaken voor de protesten.

Bron: ANP

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.