Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote karekiet in het nauw

  •  
13-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
_K7_2846.jpg
In Nederland komen naar schatting slechts 150 paartjes grote karekiet voor. Anders dan de veel algemener kleine karekiet is het een bijzonder kritische vogel. Oud riet moet hij hebben, en anders niet. En daar hebben we steeds minder van in ons land.
Een van de laatste bolwerkjes van de grote karekiet ligt bij Loosdrecht. Maar dat gebied staat onder grote druk van recreanten. Verschillende mensen hebben privé eilandjes in de Loosdrechtse plassen en bij het onderhoud van die eilandjes wordt helemaal geen rekening gehouden met de natuurstatus van het gebied.
loosdrecht
De grote karekieten in dit gebied worden jaarlijks geteld door Martin Poot Eckhart Heunks en Eric van der Velde. Enkele jaren terug stuitten zij tijdens hun telling op een eiland waar doodleuk een heel stuk oud waterriet werd geannexeerd om er een party-eiland van te maken. Inmiddels is dit werk op last van de rechter stilgelegd, maar je vraagt je af: hoeveel van dit soort acties worden in natuurgebieden níet opgemerkt en kunnen dus straffeloos plaatsvinden, zonder dat de verloren natuur wordt gecompenseerd?
loosdrecht2
Uiteraard zullen we de afloop van deze rechtszaak blijven volgen ...
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.