Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grote karekiet in het nauw

13 jun 2014
  •  
leestijd 1 minuten
_K7_2846.jpg
In Nederland komen naar schatting slechts 150 paartjes grote karekiet voor. Anders dan de veel algemener kleine karekiet is het een bijzonder kritische vogel. Oud riet moet hij hebben, en anders niet. En daar hebben we steeds minder van in ons land.
Een van de laatste bolwerkjes van de grote karekiet ligt bij Loosdrecht. Maar dat gebied staat onder grote druk van recreanten. Verschillende mensen hebben privé eilandjes in de Loosdrechtse plassen en bij het onderhoud van die eilandjes wordt helemaal geen rekening gehouden met de natuurstatus van het gebied.
loosdrecht
De grote karekieten in dit gebied worden jaarlijks geteld door Martin Poot Eckhart Heunks en Eric van der Velde. Enkele jaren terug stuitten zij tijdens hun telling op een eiland waar doodleuk een heel stuk oud waterriet werd geannexeerd om er een party-eiland van te maken. Inmiddels is dit werk op last van de rechter stilgelegd, maar je vraagt je af: hoeveel van dit soort acties worden in natuurgebieden níet opgemerkt en kunnen dus straffeloos plaatsvinden, zonder dat de verloren natuur wordt gecompenseerd?
loosdrecht2
Uiteraard zullen we de afloop van deze rechtszaak blijven volgen ...
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar