Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grote grazers zoeken verkoeling

30 aug 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Hooglanders en koniks hebben het warm

© Fotograaf: hansdebooij

Op warme dagen zoeken niet alleen mensen de verkoeling van water op, ook de grote grazers nemen graag een duik. Voor sommige soorten grazers, zoals de waterbuffel, is dat zelfs noodzakelijk!
De Schotse hooglander en de galloway zijn twee bekendere runderen in de Nederlandse natuurgebieden. Met hun dikke vacht zijn ze goed aangepast aan strenge winters, maar minder goed aan warme zomers. Graag staan ze dan ook tijdens de warmere dagen in het water ter verkoeling.
hooglanders

© Schotse hooglanders - Fotograaf: jokenijenhuis

Ter vergelijking, tegenwoordig zien we onder andere ook sayaguesa runderen (afkomstig uit Spanje) en rode geuzen in onze natuurgebieden. Deze rassen hebben een veel dunnere zomervacht en staan zomers veel vaker in de volle zon.
rund-zon

© Sayaguesa rund in de zon - Fotograaf: JancoGrave

Ook de koniks waren tijdens het warme weer regelmatig rondom het water te vinden. Soms om erin te lopen, maar vooral omdat het er lekker open is. Een fris windje koelt dan niet alleen af, het houdt ook die irritant stekende dazen op afstand.
Konik - Fotograaf: jvriens
Deze wisenten zijn even pootje baden. Op de warmste dagen zoeken wisenten liever de verkoeling door diep de donkerste delen van het bos in te trekken. Lekker rustend en herkauwend liggen ze in de schaduw.
Wisenten

© Wisenten - Fotograaf: Vogelspotter72

De waterbuffel is de nieuwste grote grazer van de Nederlandse Natuur. Zij hebben het water zelfs echt nodig om af te koelen. Vergeleken met een rund hebben zij een huid die zo’n 6 keer dikker is, terwijl ze bovendien zo’n 6 keer minder zweetklieren bezitten. Niet alleen zwemmen de dieren graag, ze hebben bij dit warme weer het water zelfs nodig om verkoeling te vinden. 
waterbuffels
Zo heeft iedere soort grote grazer zijn eigen methode om koel te blijven.
Bron: FREE Nature & NatureToday

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.