Op warme dagen zoeken niet alleen mensen de verkoeling van water op, ook de grote grazers nemen graag een duik. Voor sommige soorten grazers, zoals de waterbuffel, is dat zelfs noodzakelijk!
De Schotse hooglander en de galloway zijn twee bekendere runderen in de Nederlandse natuurgebieden. Met hun dikke vacht zijn ze goed aangepast aan strenge winters, maar minder goed aan warme zomers. Graag staan ze dan ook tijdens de warmere dagen in het water ter verkoeling.
Ter vergelijking, tegenwoordig zien we onder andere ook sayaguesa runderen (afkomstig uit Spanje) en rode geuzen in onze natuurgebieden. Deze rassen hebben een veel dunnere zomervacht en staan zomers veel vaker in de volle zon.
Ook de koniks waren tijdens het warme weer regelmatig rondom het water te vinden. Soms om erin te lopen, maar vooral omdat het er lekker open is. Een fris windje koelt dan niet alleen af, het houdt ook die irritant stekende dazen op afstand.
Konik - Fotograaf: jvriens
Deze wisenten zijn even pootje baden. Op de warmste dagen zoeken wisenten liever de verkoeling door diep de donkerste delen van het bos in te trekken. Lekker rustend en herkauwend liggen ze in de schaduw.
De waterbuffel is de nieuwste grote grazer van de Nederlandse Natuur. Zij hebben het water zelfs echt nodig om af te koelen. Vergeleken met een rund hebben zij een huid die zo’n 6 keer dikker is, terwijl ze bovendien zo’n 6 keer minder zweetklieren bezitten. Niet alleen zwemmen de dieren graag, ze hebben bij dit warme weer het water zelfs nodig om verkoeling te vinden.
Zo heeft iedere soort grote grazer zijn eigen methode om koel te blijven.